Menu

Blog over industriele fabricage


Dakdoorvoer voor cv-ketels

Stel: je hebt net een mooie opdracht gekregen om in een bepaalde wijk van jouw eigen gemeente een behoorlijk aantal cv-ketels te vervangen. Je weet hoe belangrijk het is om dan ook de rookgasafvoer gelijk te vernieuwen. Dit in verband met het gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Wanneer het rookgasafvoersysteem niet meer gasdicht is en er koolmonoxide de woonruimte in kan lekken, kan dit een gevaar voor de gezondheid van de inwonenden opleveren en zelfs dodelijk zijn. Van tevoren heb je een aantal woningen goed gecontroleerd en heb je in de offerte naar de gemeente meegenomen dat het complete rookgasafvoersysteem vervangen dient te worden. Hieronder valt ook de dakdoorvoer cv. Als ervaren installateur weet je heel goed dat een dakdoorvoer voor de cv ook maar gemiddeld vijftien jaar meegaat. En deze cv-ketels hangen nu al twintig jaar in de bewuste woningen.

Verschillende materialen

De dakdoorvoer cv voert rookgas af en lucht toe naar de cv-ketel. De nieuwe systemen zijn eigenlijk allemaal van kunststof, Polypropyleen, terwijl oudere dakdoorvoeren een aluminium binnenbuis hebben. Het is niet aan te raden kunststof op aluminium te bevestigen in verband met de elektrolytische werking tussen de twee materialen. Vandaag de dag gebruik je in de meeste gevallen kunststof. Raadzaam is één soort materiaal te gebruiken en het oudere aluminium te vervangen. Vergeet niet volgens de voorschriften van de fabrikanten te beugelen. Het kunststof kan 1 cm. per meter buis uitzetten en krimpen! Het is ook belangrijk om te weten dat je geen nieuwe hr-ketel op een rookgasafvoersysteem van een oude vr-ketel dient aan te sluiten.

Meerjarenonderhoudsplannen

In de genoemde wijk staat ook een appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het complex valt niet onder de opdracht van de gemeente, het zijn immers koopwoningen van diverse eigenaren. Maar één van die eigenaren wil wel zijn vr-ketel vervangen. Er is in dit gebouw echter sprake van een collectieve rookgasafvoer. Indien je aan het rookgasafvoersysteem en de dakdoorvoer cv gaat sleutelen, moet je dus toestemming hebben van alle eigenaren en je zult contact op moeten nemen met de VvE. Het gevaar kan bestaan, als je hier niet aan zou denken en alleen een nieuwe hr-ketel zou ophangen bij de vragende klant, dat bijvoorbeeld de buren last kunnen krijgen van koolmonoxide in hun woning! Dat wil je te allen tijde voorkomen. Je kijkt, door ervaring, verder dan de ketel en adviseert de VvE om ook het rookgasafvoersysteem te vervangen. Bovendien zullen ook alle vr-ketels van de andere eigenaren vervangen dienen te worden, die kunnen namelijk niet goed werken op het nieuwe rookgasafvoersysteem dat alleen geschikt is voor hr-ketels!

Over ons

Blog over industriele fabricage

Hallo allemaal, welkom op mijn blog! Mijn naam is Anthony. Ik ben 28 jaar en woon in Antwerpen, in België. Ik ben afgestudeerd als industrieel ingenieur elektromechanica en heb sinds kort ook mijn doctoraat aan de faculteit Industriële Wetenschappen behaald. Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door machines en gereedschappen. In de loop der jaren is mijn interesse in de industrie alleen maar toegenomen. Ik ben dan ook actief bezig met bedrijfsbezoeken in de verschillende takken van de industrie. De wereld van de industriele fabricage is uitermate boeien en ook voortdurend in beweging. Het is onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle innovaties, maar ik deel op deze blog graag de ontwikkelingen die ik recent heb vernomen of ontdekt. Veel leesplezier!

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Haspels
1 oktober 2018

Haspels Haspels vind je terug in veel huishoudens

Dakdoorvoer voor cv-ketels
22 februari 2018

Stel: je hebt net een mooie opdracht gekregen om i