Menu

Blog over industriele fabricage


Haspels

Haspels

Haspels vind je terug in veel huishoudens en bedrijven. Het zijn namelijk handige apparaten die je waarschijnlijk meerdere malen in je leven nodig hebt. Het betreft een oprolsysteem voor kabels die ervoor zorgt dat er niets in de knoop raakt. Oprollen gaat makkelijk met behulp van een hendel die je in cirkels ronddraait. Afrollen doe je simpelweg door aan de kabel te trekken. Dankzij dit oprolsysteem zijn kabels niet gedraaid, waardoor je geen kinken krijgt. BDJ Holding BV verkoopt haspels voor diverse doeleinden.

Verschillende soorten

Haspels voor elektrische kabels bevatten stopcontacten op de as. Op deze manier kunnen ze als een verlengsnoer dienen. Dit is handig wanneer je elektriciteit nodig hebt in je tuin, bijvoorbeeld wanneer je je auto wilt stofzuigen. Of denk aan bouwlampen die een bouwplaats verlichten. Naast elektrische haspels bestaan er ook haspels voor waterslangen. Deze kunnen dienen om bijvoorbeeld een tuinslang of een brandslang op te rollen en te bewaren. Ook deze apparaten kunnen worden gebruikt als een verlengstuk, maar in dit geval voor het verplaatsen van water in plaats van elektriciteit.   

Veiligheid staat voorop

Op het moment dat je een kabel op-, of afrolt, is het belangrijk dat deze niet is aangesloten. Zou de haspel wel zijn aangesloten, dan kan dit zorgen voor kinken in de kabel, of de kabel draait om zijn eigen as. Dit is met een elektrische kabel niet alleen onhandig, maar ook nog eens gevaarlijk. Het torderen kan kabels zodanig beschadigen dat de veiligheid in het geding komt. Het is belangrijk dat het snoer helemaal is uitgerold op het moment dat er stroom op het oprolsysteem staat. De stroom die door de kabels loopt ervaart namelijk wat weerstand, en deze energie komt vrij in de vorm van warmte. Zou je het snoer niet helemaal afrollen dan kan de warmte niet weg. Hierdoor zou er kortsluiting en zelfs brand kunnen ontstaan. Ook kan de warmte ervoor zorgen dat de isolatie smelt, waardoor de koperen draden blootgesteld worden aan de buitenwereld. Het aanraken van deze bedrading kan zorgen voor een behoorlijke elektrische schok. Zoals je ziet is het belangrijk om je aan bepaalde veiligheidsmaatregelen te houden wanneer je met deze oprolsystemen aan het werk bent. Bij technische bedrijven wordt dan ook gecontroleerd door de arbeidsinspectie of het gereedschap nog wel veilig is. In de meeste gevallen zijn bedrijven zich echter wel bewust van het belang van veiligheid. Zij laten hun gereedschappen, waaronder hun haspels dus ook regelmatig keuren. Tijdens deze keuring wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of er geen kabelbreuken zijn ontstaan in de loop der tijd. Door gereedschap te laten controleren kan er veel leed bespaard worden.

Over ons

Blog over industriele fabricage

Hallo allemaal, welkom op mijn blog! Mijn naam is Anthony. Ik ben 28 jaar en woon in Antwerpen, in België. Ik ben afgestudeerd als industrieel ingenieur elektromechanica en heb sinds kort ook mijn doctoraat aan de faculteit Industriële Wetenschappen behaald. Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door machines en gereedschappen. In de loop der jaren is mijn interesse in de industrie alleen maar toegenomen. Ik ben dan ook actief bezig met bedrijfsbezoeken in de verschillende takken van de industrie. De wereld van de industriele fabricage is uitermate boeien en ook voortdurend in beweging. Het is onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle innovaties, maar ik deel op deze blog graag de ontwikkelingen die ik recent heb vernomen of ontdekt. Veel leesplezier!

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Haspels
1 oktober 2018

Haspels Haspels vind je terug in veel huishoudens

Dakdoorvoer voor cv-ketels
22 februari 2018

Stel: je hebt net een mooie opdracht gekregen om i